FAQ

Heb je nog vragen? Dan zit je hier goed.
Mocht je vraag er toch niet bij staan: stel ‘m ons via het contactformulier en we nemen snel contact met je op.

Meest gestelde vragen algemeen

Wat onderscheidt jullie van andere trainingsbureau’s?

Wij zijn het enige bureau in Nederland dat volledig gespecialiseerd is in het trainen van vakinhoudelijke experts aan de hand van de unieke trainingsmethode van Karin de Galan.

Moet ik al trainen om mee te kunnen doen?

Nee, dat hoeft nog niet. Het is wel belangrijk dat je een helder idee hebt van de inhoud waarover je een training wilt ontwikkelen, en weet waar je doelgroep tegenaan loopt nu. Want daar ga je in onze opleidingen meteen mee aan de slag. Verder is het belangrijk dat je tijdens of kort erna het geleerde gelijk kan toepassen. Anders verwatert het.

Ik wil bij jullie een training ontwerpen over een voor mij nieuw onderwerp. Kan dat?

Als je goed in de inhoud zit van dat onderwerp, maar je hebt er nog niet eerder in getraind, dan is het antwoord: ja, dat kan zeker.
Zit je zelf nog niet goed in de stof, dan is het antwoord: nee, verdiep je eerst nog in de inhoud van hetgeen je wil trainen. Je kunt pas goed ontwerpen als je weet hoe de goede aanpak eruit ziet van de vaardigheid die je je deelnemers wilt leren.

Geven jullie de training ook in het Engels?

Ja, zeker. Dat is mogelijk incompany. Hebben jullie daar interesse in, neem dan contact op met Jaco. Een Engelstalige open inschrijving is in de maak.

Ik geef trainingen in communicatievaardigheden en ik geef vakinhoudelijke trainingen. Zijn jullie opleidingen dan iets voor mij?

De vraag is dan welke trainingen je vooral geeft of wil gaan geven: vakinhoudelijke of communicatie? Denk bij vakinhoudelijke vaardigheden aan projectvoorstellen maken, stakeholderanalyses maken, LinkedIn gebruik, complexe computerprogramma gebruiken, toepassen van ARBO-regels, etc. Denk bij communicatievaardigheden aan leidinggeven, assertiviteit, feedback.

De didactische methode van Karin de Galan is voor beide geschikt. Maar we leggen tijdens onze trainingen nadruk op zaken die voor inhoudelijke trainingen essentieel zijn. Train je vooral communicatie, dan ben je beter op je plek bij een training van de School voor Training. Twijfel je wat het meest geschikt is, neem dan contact met ons op.

Ik wil graag beter leren trainen, maar ik ken jullie methodiek helemaal niet. Is dat erg?

Nee, het is niet erg dat je de methode nog niet kent. Er wordt ruimschoots aandacht aan besteed en je leert het kennen door het meteen toe te passen tijdens onze trainingen. Natuurlijk werken we zelf aan de hand van het model van Karin de Galan en ervaar je dus hoe effectief het is. We raden aan om wel iets te lezen over de methode om te beslissen of je op deze manier wilt leren trainen. Je kunt ook meedoen met één van de gratis oriëntatiewebinars die Karin regelmatig verzorgt.

Ik wil graag deelnemen en de factuur gespreid betalen. Kan dat ook?

Ja dat kan. Bespreek dat tijdens het intakegesprek (voor de opleiding) of geef het aan bij je aanmelding (voor de tweedaagse). Als je wilt kun je het bedrag in 2 of 3 termijnen betalen.

Ik wil bij jullie een training volgen samen met een collega uit hetzelfde bedrijf. Kan dat?

Ja, hoor. Geen probleem. Je kunt elkaar dan juist na afloop goed ondersteunen in het toepassen van het geleerde. Voor de dynamiek in de hele groep kiezen we voor maximaal 3 collega’s van een bedrijf per trainingsgroep. Wil je met meer collega’s komen, neem dan even contact met ons op. Wellicht is een incompany training dan passender, of een spreiding over verschillende groepen.

Ik wil graag ook leren hoe ik omga met weerstand tijdens de training. Behandelen jullie dat ook?

Met een goed ontwerp is de meeste weerstand te voorkomen. Tijdens de tweedaagse leer je een ontwerp te maken van je training waarmee je je deelnemers op een gemakkelijke manier meeneemt. Mocht er toch nog weerstand ontstaan? In de opleiding Trainersvaardigheden voor Experts leer je zowel ontwerpen, als uitvoeren en begeleiden. Wil je ook trainersvaardigheden voor de uitvoering leren (zoals het omgaan met weerstand), dan adviseren we je dus om mee te doen met de opleiding Trainersvaardigheden voor Experts of een incompanytraject.

Vragen specifiek over een incompany training

Kunnen we eerst met jullie kennismaken?

Ja, dat kan zeker. Je kan ons een bericht sturen dan plannen we een gesprek in. Dan bespreken we wat jullie willen en wat wij kunnen bieden. Dit gesprek is gratis en vrijblijvend. Wil je kennismaken met de didactische methode van Karin de Galan, doen dan mee met het gratis Orientatiewebinar dat Karin regelmatig verzorgt.

We hebben ervaren en onervaren trainers. Kunnen die in dezelfde groep?

Ja. De stof die we bieden, is vaak ook voor ervaren trainers nieuw, terwijl starters er meteen een goede basis mee leggen. Zij kunnen dus prima samen in de training. Het is wel belangrijk dat alle trainers een inhoudelijke expertise hebben die ze (gaan) trainen en de mogelijkheid hebben om de stof tijdens het traject toe te passen in de praktijk.

We hebben een mix van trainers die inhoudelijke vaardigheden trainen en die communicatievaardigheden trainen. Wat nu?

Beide type trainers hebben hetzelfde nodig wanneer het gaat over het ontwerpen van trainingen. Wanneer het gaat om uitvoerende trainersvaardigheden, dan hebben communicatie-trainers andere vaardigheden nodig (bijv. rollenspellen begeleiden). Op basis van jullie specifieke situatie maken we een programma waarin beide type trainers goed aan bod komen. We werken hierin nauw samen met de karin de galan school voor training.

We willen niet een heel traject, maar wel onze trainers inspireren. Doen jullie dat ook?

Ja, dat kan. Dat doen we vaker. We willen graag dat onze deelnemers direct aan de slag kunnen met wat we ze leren. Dus ook voor een korte training/bijeenkomst kijken we met jullie hoe we dat het beste in het programma kunnen verwerken.

Hoe groot kan de groep maximaal zijn?

Dat hangt af van de opzet en omvang van het traject. Voor de meeste trajecten is het maximaal aantal deelnemers 12, met begeleiding van 1 trainer. Dan krijgen alle deelnemers nog voldoende individuele aandacht. Bij meer deelnemers trainen we met 2 trainers.

Hoe klein kan de groep minimaal zijn?

Echt iets om met elkaar te bespreken. We hebben ook trajecten waarin we 1 of 2 trainers de kneepjes van het trainersvak leren. Dat kan dus ook!

Vragen specifiek over de tweedaagse Didactisch Ontwerpen voor Experts

Heb ik na de tweedaagse mijn hele training kant en klaar liggen?

Je maakt tijdens de tweedaagse een opzet voor één onderdeel in je training. Een voorbeeld: je geeft een eendaagse training aan werkzoekenden over LinkedIn. Je leert je deelnemers op die dag hoe ze (1) hun profiel aantrekkelijk verwoorden, (2), mensen handig uitnodigen om te connecten en (3) aanbevelingen laat schrijven door anderen. Tijdens de tweedaagse Didactisch Ontwerpen voor Experts, maak je een programma voor 1 van deze 3 onderdelen. Na de training werk je alles uit tot een eigen trainersdraaiboek. Hiervoor krijg je van ons een handig format dat je houvast geeft voor alle stappen. Doordat je de stappen één keer hebt toegepast op een onderdeel, kun je ze herhalen voor de andere onderdelen. Natuurlijk ben je nog geen volledige ontwerp-expert. Wil je dat nog beter in de vingers krijgen, volg dan de langere opleiding Trainersvaardigheden voor Experts.

Krijg ik ook feedback op mijn ontwerp na de tweedaagse?

Tussen dag 1 en dag 2 krijg je uitgebreide individuele hulp en feedback om te zorgen dat jouw ontwerp goed in elkaar komt te zitten. Tijdens de trainingsdagen bespreekt de trainer steeds delen van ontwerpen plenair. Dat kan jouw ontwerp zijn of die van een mededeelnemer. Je krijgt ook tussendoor terugkoppeling van de anderen. Wil je nog meer feedback (bijvoorbeeld ook na dag 2 op je gehele ontwerp), dan maken we daarover aanvullende afspraken over de bijkomende kosten.
Wil je echt uitgebreide en regelmatige feedback op alle stappen in je ontwerp én hulp bij de uitvoering van je training, dan is de opleiding Trainersvaardigheden voor Experts passender.

Vragen specifiek over de opleiding Trainersvaardigheden voor Experts

Heb ik na de opleiding mijn hele training kant en klaar op de plank liggen?

Dat ligt eraan uit hoeveel trainingsonderdelen je training bestaat. Concreet heb je straks twee trainingsonderdelen af en weet je zeker dat die goed in elkaar zitten. Je kunt erna goed zelfstandig meer onderdelen opzetten.

Krijg ik ook feedback op mijn ontwerpen die ik maak?

Ja zeker. Op elk ontwerp dat je in de opleiding maakt krijg je uitgebreide feedback van één van de trainers.

Ik kan niet alle dagen aanwezig zijn, is dat onoverkomelijk?

Tijdens elk trainingsdag krijg je veel nieuwe inzichten en oefen je zelf met de stof. Een dag missen raden we daarom af. Als je een dag moet missen door ziekte of een onverwachte nare gebeurtenis, dan doen we ons best dat je die dag kan inhalen bij een andere groep. Als je het officiële post-HBO diploma wilt ontvangen, dan mag je maximaal 1 bijeenkomst gemist hebben.

Hoeveel tijd ben ik naast de opleidingsdagen bezig met opdrachten?

Dat varieert in de loop van de opleiding. Houd rekening met 3-6 uur uitwerk-, leeromgeving-, lees-, en voorbereidingstijd per bijeenkomst.

Als ik een dag niet aanwezig kan zijn, kan ik dan online meedoen of kunnen jullie de bijeenkomst opnemen voor me?

Nee, dat kan beide niet. We hebben dat wel geprobeerd, maar vinden het toch niet fijn werken als een deel online is, en een deel in de zaal. Dat komt omdat de bijeenkomsten interactief zijn en deelnemers veel opdrachten met elkaar doen.
Wat betreft het maken van opnames van de bijeenkomst: we willen niet dat er opnames met alle deelnemers ‘digitaal rond gaan’. Dus ook dat kan niet. Weet je vooraf al dat je één of meerdere dagen niet aanwezig kan zijn, kijk dan naar een opleiding die later start. Alle trainingen starten meerdere keren per jaar.